Spelenderwijs ontstressen!


Spelen is gezond. Niet alleen voor kinderen, ook voor volwassenen. En niet alleen dat - het helpt je herstellen van stress. En het maakt je leven geweldig.


Spelen is de snelste en leukste manier om stress, burn-out, angsten en neerslachtigheid te verhelpen.

De voordelen van spelen voor volwassenen zijn inmiddels uitgebreid onderzocht. En het is duidelijk: we maken onze levens te serieus, en daarmee verminderen we onze levenskwaliteit.


Denk even terug aan je kindertijd ๐Ÿ˜Š Herinner je je hoeveel gelachten je had? Elke dag een avontuur! Inderdaad hebben we nu meer verantwoordelijkheid dan toen. Maar er is altijd ruimte voor wat speelsheid, humor en plezier.


Denk even niet aan wat mensen van je denken.

Spelen als volwassene voelt soms ongemakkelijk. Vooral omdat ons geleerd is dat spelen voor kinderen is, en wij ons bezig moeten houden met serieuze zaken.


Om die reden is leren spelen โ€“ jezelf durven laten gaan โ€“ een geweldige manier om te werken aan je zelfvertrouwen. Je moet leren om geen rekening te houden met wat mensen van gaan denken.

Je neemt het leven te serieus. Nergens voor nodig en ook helemaal niet leuk. Voel je vrijer, lichter en vrolijker en benader de wereld als je speelplaats. En krijg weer eens buikpijn van het lachen.


Wat kan je doen?  Wat mij helpt? 


Kinderen maken van alles een spel. Hier kunnen we heel wat van leren ๐Ÿ˜‰

Het kan helpen om je gedachten even te laten voor wat ze zijn. Laat je โ€˜kind-zijnโ€™ weer even naar boven komen en voel wat dit met je doet.


  • Teken gekke figuurtjes terwijl je zit te bellen
  • Leg je groenten in een smiley
  • Zie je een schommel! Grijp je kans!
  • Speel lekker mee met de kinderen
  • ...


Zingen is een heerlijke manier om het luchtig te houden. Onder de douche, in de auto, โ€ฆ zijn heerlijke plekken om ongegeneerd je gang te gaan. Het gaat er niet om of het goed klinkt. Je kan het combineren met dansen of tijdens het poetsen. Het is belangrijk dat je lol hebt. Dan maakt je lichaam, al zingend dopamine aan. Het gelukshormoon geeft je een gevoel van genot en plezier.


Maak tijd voor een spelletje. Speel een spelletje zonder beeldscherm. Want een beeldscherm werkt stressverhogend. Door bezig te zijn met een spel kunnen je hersenen focussen op iets anders. De stroom van gedachten stopt. Je hersenen kunnen lekker ontspannen. Als je alleen bent zijn puzzels leggen of kruiswoordraadsels maken een goede optie.


Spelen is de beste tegenhanger van stress!!


Wat je ook doet, of je nu zingt, spelletjes speelt of even kinderachtig doet, probeer elke dag wat speelsheid in je dag te verwerken.